RIBA - podznak

RIBA - podznak

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 

Ribe / Ovan:

Ovo je tip Ribe bogat kontraverzijama i ozbiljnim suprotnostima. Ova kombinacija znaka i podznaka je veoma bogata psihološkim bojama: ona je složena mešavina radosti, ličnog oduševljenja, optimizma, socijalne moći, pasivnosti, subjektivnosti i brutalnih i ponekad neorganizovanih poleta. Sinteza Ribe – Ovan pomalo obeležava susret smrti i ponovnog ražanja.

Ribama koje se sluze mimetizmom i osmozom, povlačeći time gubljenje pojedinca u velikom Svemu i njegovo ponovno vraćanje izvorima, Ovan donosi potvrđenu sopstvenu energiju.

Za ovu kombinaciju Astrolozi kažu da stvara čudna bića, koja su privučena bizarnim i koja, često, i sama postaju bizarna pod uticajem svojih sklonosti. Svoju okolinu iznenađuju smenama sanjarenja i munjevite akcije. Mogu dugo da ostanu zaronjena u misaona uživanja, naizgled odsutna, a zatim naglo, reagujući na primitivne i trenutne impulse, prelaze u akciju sa živahnošću i efikasnošću kojoj se niko nije nadao. Ovo je priroda koja oscilira između odlučnosti, potrebe da pravi prve korake i ravnodušnosti, lenjosti. Ove Ribe su najdinamičnije u celom zodijaku, ali imaju tendenciju da započinju a da ne završe, kao i velike teškoće da istraju u naporu.

Ova dva znaka naizgled tako udaljena mogu u stvari i da se odlično upotpunjavaju. Ako snaga nagona i veliko bogatstvo mašte mogu tu i tamo da dovedu Ovna – Ribe u preterivanja, one često daju i jedno strasno, romantično, velikodušno, čak nesebično biće, koje je u stanju i da se žrtvuje pomažući onima koje voli ili radi vernosti humanoj ideji sveta koje poseduje. Mada ume žestoko da brani svoju ličnost ili da se ukloni pred opštim interesom, ono često nalazi ravnotežu u smenjivanju ova dva stava.

Iz ove kombinacije, dakle, izrasta priroda koja, i pored velikih protivrečnosti volje i osećanja koje nosi u sebi, zna da povoljno uklopi u celinu svoju intuiciju i senzibilnost sa entuzijazmom i preduzimljivošću…

- Iz ovoga i sami mozete da zakljucite da se Ascendent u Ovnu tesko spaja sa Vasim osnovnim znakom i da ste puni unutrasnjih suprotnosti. Aktivnost Ovna i pasivnost Riba tesko stvaraju jednu kompaktnu celinu, pa se kolebate izmedju jednog i drugog nacela. Ova veza moze da bude malo nestabilna iz prostog razloga sto Vi nikada niste u potpunosti zadovoljni, sto Vas zivot nikada ne dotice one vrhove o kojima sanjate. Postoji jaka kontradiktornost izmedju Vase odvaznosti i Vaseg straha od zivota i izlaganja udarcima sudbine. Terate cesto sebe da se suocite sa svetom, ali u dusi strepite. Ipak, temperamentniji ste i ubedljiviji od ostalih Riba. Mozda izgledate agresivniji nego sto u stvari jeste. Mozete biti aktivni i uporni, narocito na pocetku necega, ali posto Vam sve brzo dosadi i niste tolerantni kada su u pitanju zakasnjenja i frustracije, naucite da sebe malo usporite i da budete strpljiviji. Imate u sebi takodje suvise idealizma: ponekad postoji konflikt izmedju Vasih misticnih pulsiranja i Vase zelje za materijalnim dobrima koja Vam daju sigurnost. Ici cete do kraja u borbi izmedju bica koje je razumsko i bica koje je mastovito i iracionalno…


 

Ribe / Bik:

 

U ovoj kombinaciji Zemlje i Vode osetljivost Riba spaja se sa jednostavnom osećajnošću Bika. Raširiti svoje telo u beskonačnost, zagrliti i voleti svemir sa hiljadu ruku, rasuti molekule svog tela i umnožavati osećanja da bi se osetio život u sred vrenja celog svemira: to bi mogla da budu glavna maštanja ovog bića obuzetog opštenjem sa velikim Jednim.

Ali, Vodoliju – Bika muči dvostruko iskušenje: kako da pomiri svoju senzualnu proždrljivost prema svetu – da bi ga posedovao – i svoju neodoljivu želju da se u njemu utopi bez prepreka, ograničenja tela i ljudske sudbine? Ova osoba nema u sebi snage da se odrekne životnih zadovoljstava i ličnog uzitka. Njen projekt suviše je širok da bi bio doživljen ako se ne pomiri samo sa svojim najtrezvenijim željama.

Srećom, sporost njenog razmišljanja, njena težnja za pasivnošću i odlaganjem odlučujuće akcije dopuštaju joj da umiri haotične pokrete protivrečnosti. Tako nalazi snagu da bude strpljivija, skromnija. Velikodušan karakter, sklon žrtvama i nesebičnosti dopušta joj da malo po malo uči da se očuva i da postepeno umiruje svoju ličnost čuvajući je od rasturanja i traćenja njenih sposobnosti.

Bila bi velika šteta kada ovakva osoba ne bi umela da se okoristi bogatstvom svoje osetljivosti u jednom svetu gde je sve klasifikovano, izmereno, pripremljeno. Njena inventivnost, talenat za inovacije i dobra volja, mogu da budu veoma korisni društvu jer pomažu da se nađe izlaz iz stabilnih situacija gde ona vegetira i može da podstakne progres u zajedničkom životu i razumevanju među ljudima…

- Imate tihu, nenametljivu prirodu i Vaše poznanike i okolinu smiruje Vaša mirna i sređena pojava. Potrebno Vam je izvesno vreme da primite utiske i naučite novo; kad, međutim nešto naučite, retko to zaboravljate. Otvoreni ste prema svetu i životu i pokazujete želju da u njemu aktivno sudelujete. Obazrivo izričete pohvale, niste skloni trošenju novca i nikad ne donosite brze zaključke.

Vaš imidž – čulni ste i pomalo sami sebi povlađujete; volite udobnost i dobre stvari u životu. Bolje se razvijate u čvrstoj kući, sa obilato nameštenom i opremljenom kuhinjom, kao u šatoru ili karavanu. Kada se jednom vežete za jedno mesto, teško se prepuštate odvajanju ukoliko to okolnosti zahtevaju. Zaljubljeni u stabilnosti, voleći prirodu i istinske, jednostavne stvari, Vi ste jedna od onih osoba koje istinski uživaju u životnim zadovoljstvima. Možete da budete prilicno posesivni, ali znate da budete brižni u odnosu na druge.

Više volite dugoročne odnose, duboke i iskrene, bez obzira koliko oni bili blještavi. Dušom i telom predajete se voljenoj osobi. Zauzvrat, očekujete istu odanost i naročito izuzetnu vernost Vašeg partnera. Potrebno Vam je da Vaš ideal dobije i materijalno obeležje da bi u njegovom ostvarenju mogli u miru da uživate. Pošto Vas je teško pokrenuti i promeniti, loše podnosite preispitivanja i preokrete. Ipak, kada se upustite u nešto imate više snage i izdržljivosti od drugih Riba. Ovaj podznak Vam daje vise odlučnosti da ostvarite svoje planove i umete da idete do kraja a da ne pokleknete…


Ribe / Blizanci:

 

Ovo je komplikovana struktura dva dupla i potpuno različita znaka, oba podjednako neizražena, često beskrajno talentovana, ali nesigurna, malo sigurna u sebe i psihološki krhka: hladnog, praktičnog, bistrog i uvek svesnog uma Blizanaca, s jedne strane, i snažne osećajnosti, instinktivne i često nebulozne Riba, koja je plod stalnog rada u podsvesnom. Tako se prozirnost ideja, misli i logike prvog nikako ne uklapa u neodređenu i pasivnu prirodu drugog znaka.

Ovde dolazi do neizbežnih unutrašnjih sukoba intelekta i osećanja, gde pobeđuje čas jedno, čas drugo; nekad srce, nekada um. Dok je s jedne strane, ovakva ličnost srećna zbog sitnih uspeha i zbog činjenice da se popela uvis, s druge strane ne zna da zadrži stečene pozicije i može da padne nisko, tamo gde teži da je usidri prevlast čula. Kada se razgovara sa ovim bezbrižnim bićem stiče se utisak da mu nedostaje samouverenosti i izgleda kao osoba nesposobna da sebe izgradi u čvrstu ličnost.

Ribe – Blizanci imaju više lica i ne znaju uvek da odaberu ono koje će se drugima dopasti. Zbog toga su sklone grubim greškama a često im ponestaje i takta. Radoznale, ekstrovertne, one su oličenje neodređenosti i nesuzdržljivosti, apologija nejasnosti i nestabilnosti. Oduševljavaju se svim i svačim i teško se skoncentrišu na jednu stvar, pa prelaze sa jednog cilja na drugi, srljajući u neizvesnosti. Često ih muče problemi identiteta, krhke su i podložne uticajima i u velikoj meri zavise od osobina svoje okoline.

Ali, u zavisnosti od ostatka horoskopa i umešnosti da se pronađe ravnoteža u ovom spoju, postoji i drugo rešenje: situacija u kojoj vrline i mane ova dva znaka uspevaju da se savršeno uklope, kompenzirajući se u jednoj često neuhvatljivoj ličnosti. Jer, ne može se baš tvrditi kako ovim osobama sasvim nedostaje snage, ali isuviše su rasplinute zbog nedostatka jedinstva u sebi: u njima postoji i određeno samozadovoljstvo kao nesvesna želja da se odvoje od sveta koji ih okružuje…

- Bilo da je reč o ovoj ili obrnutoj kombinaciji (Blizanaca sa podznakom Riba), obe imaju teškoća da „pristupe stadijumu zrelosti“. Ovaj podznak daje Vam sposobnost za komunikaciju, lakoću da spontano uspostavljate kontakte. Intuitivni ste, imate mašte napretek, izvanrednu inteligenciju i razvijen kritički duh – odlikuje Vas stalna potreba da nešto shvatite, upoznate i naučite. Vaša osećajnost je potisnuta i čini Vas nervoznim i zavisnim od sveta u kojem se razvijate.

Vrlo ste prilagodljivi i promenljivih raspoloženja; promenljivost Vam zavisi od naknadnog, često mudrijeg razmišljanja. Imate veliku energiju nerava ali morate da naučite da se koncentrišete kako ne bi rasipali energiju obavljajući više stvari istovremeno – imate više smisla za oblikovanje zamisli nego za njihovo ostvarivanje. Ne podnosite ni ustaljenost ni isključivo zalaganje, dok Vas u isto vreme Vaša nestalnost čini nesigurnim. Nemate čvrste stavove i često ni sami ne znate šta u stvari hoćete. Pripazite, budućnost za Vas može postati teška zagonetka!…


 

Ribe / Rak:

 

Ovu kombinaciju znaka i podznaka karakteriše istovremena prisutnost dva slična, a ipak veoma različita sveta: statične pasivnosti Riba i sklonosti ka nestvarnom Raka…

Treba ući na vrhovima prstiju u svet ovih osoba. Preterana osetljivost izlaže ih svim mogućim spoljnim uticajima što ih čini – na neki načlin filterom za ljude i događaje svog vremena. Teško odolevaju iskušenjima, posebno iskušenju da pobegnu od stvarnosti. Njihov svet je često nastanjen nestvarnim iluzijama. Osećanja su im mnogo puta nejasna i protivrečna, zbog čega su nesposobne za čvršće odluke. Kada posle mnogih iskustava osete da im je ličnost ugrožena, teže da se povuku sami u sebe da bi tu ispitivali tragove koje je svet ostavio, da se povuku na skrovito mesto da bi razmišljali o svrhi života i o svom mestu pod Suncem.

Ova ličnost, tako podložna utiscima i sklona misticizmu, ne ume uvek da ućutka svoja osećanja i sačuva svoju glavu za hladnu analizu. Njena misao koja beži u snove i fatamorgane ponekad se umiruje u stvaralaštvu; njena potreba za usamljenošću, mirom i porodišnom intimnošću ne gura je da se druži sa drugima koliko bi bilo potrebno za njen puni procvat.

Ipak, ova priroda ume da nađe u sebi ogromnu otpornost, kojom nadoknađuje svoju povučenost. Tako često uspeva da stvori sebi egzistenciju koja unekoliko odgovara njenom ukusu i potrebama. Ali prava snaga ove kombinacije, motor koji je vodi i hrani, je svet osećanja: čas onaj Raka, nepromišljen i isključiv, čas onaj Riba, koji se uglavnom bazira na religioznom stavu prema životu…

- Vaša egzistencija je u velikoj meri pod uticajem porodičnih slika i porodičnog života. Vi ste mirniji, stidljiviji i osećajniji nego tipična Riba i dajete prednost kućnom i porodičnom okruženju. Puni ste mašte i ponekad živite u jednom nestvarnom svetu. Važni su Vam tradicija i rodoljublje; volite da skupljate stvari i da se vraćate u prošlost. Emocije su Vam veoma jake. Uživate u romantičnim i neobičnim događajima i avanturama. U Vama postoji imaginacija, fantazija, izvesna kreativnost ali i ukus za lepe stvari.

Vaš autoritet je uvek obojen izvesnom brigom za druge – imate odličnu intuiciju pri ocenjivanju ljudi i često se okrećete tuđim željama i potrebama. Strah od ismevanja ili kritike, ponekad Vas čini diskretnom, diplomatičnom i konvencionalnom osobom; zbog urođene nesigurnosti, povlačite se pred svim neprijatnim stvarima. U ponašanju ste graciozni i šarmantni, ali ste, kadgod Vas povredi kakva neprijatnost, skloni da se uvučete u svoju ljušturu.

Zbog izražene osetljivosti, podložni ste uticajima sredine i težite da vidite život kroz druge. Posle prvog susreta sa Vama ljudi su impresionirani Vašim dubokim osećanjima i krhkom sigurnošću. Mašta Vam je bogata ali ono što želite nije uvek realno. Vodite računa o svojim raspoloženjima, moglo bi Vam se dogoditi da sve shvatate previše lično. Izbegavajte da svoje želje smatrate stvarnošću, da imate iluzije o sebi ali i o drugima. Čuvajte se teških emocija i vodite računa o svojoj potencijalnoj sklonosti ka bežanju u droge i alkohol…


 

Ribe / Lav:

 

Ovo je kombinacija koja izražava određenu svest o svojim snagama, mada to često biva uzrok unutrašnjih konflikata. Ovo proizilazi iz činjenice što čas preovlađuju osobine Lava, usmerene ka ličnoj afirmaciji i dokazivanju sopstvenog „Ja“, čas crte koje naginju osećajnosti i spiritualnosti Riba.

Ali kada se istovremeno „Ja“ potvrđuje i rasipa, vrlo često imamo posla sa potvrđenim rasulom. Tako se Ribe – Lav traže i hoće da se nametnu. One druge zanimaju zato što su složene i vrlo rado saopštavaju stanja svoje duše. Kada ne mogu da afirmišu sebe kao celovitu ličnost, kad ne mogu da pruže celovitu sliku sebe, one pokušavaju u očima drugih da valorizuju različite težnje koje su u njima i sa izvesnim ponosom smatraju da imaju drugačiju psihološku građu od običnih smrtnika.

Ta stalna želja da se pokažu, da blistaju iznad svojih mogućnosti, ta stalna briga da drugi misle o njima, dovodi ih dotle da svoj društveni život stavljaju u povlašćen položaj i da tako upadaju u zablude. Ali, često takve osobe uspevaju i da izraze najbolji deo sebe, stavljajući se u službu nekog humanog, spiritualnog, osećajnog ideala ili posvećujući sebe bližnjima – na taj način uspevaju da ujedine osobine oba ova znaka.

U tom slucaju one pokreću ideje svoga vremena, kristalizuju ih i oživljavaju. Ako mogu da daju neki smisao svom životu, one su zadovoljne i ako su korisne u nekoj stvari, imaju utisak da su uspele u životu. U ljubavi, idealizuju svog partnera, sanjaju o velikoj, večnoj i jedinstvenoj ljubavi. Veoma su široke ruke, troše ne brojeći novac, znaju da cene luksuz i obilje. Ove Ribe sanjaju o svetu u kome bi sve bilo savršeno…

- Kome god tipu da pripadate, može se reći da se Ascendent u Lavu (koji ističe osećaj samosvesti), prilično loše slaže sa Vašim osnovnim znakom Riba koji vlastitu ličnost oseća sasvim drugačije. Ovaj podznak koji zrači daje Vam pozu i sigurnost, ali to samo tako izgleda spolja. Dakle, ponekad ćete želeti da budete u središtu događaja, a drugi put ćete se povlačiti u pozadinu. Ta kombinacija može biti dobra nađete li neki cilj, neki javni interes kome se možete posvetiti i predati dušom i telom, dajući svojoj ličnosti istovremeno veće značenje.

Lav Vam daje čežnju za svetlima pozornice, po prirodi imate u sebi dramskog žara, i na „pozornici i pred publikom“ ste u svom elementu. Posle prvog susreta sa Vama ljudi su impresionirani Vašim dubokim osećanjima. Veoma ste probirljivi o bilo kojim izborima da se radi. Zahtevate puno, mašta Vam je bogata ali ono što želite nije uvek realno. Izbegavajte da svoje želje smatrate stvarnošću, da imate iluzije o sebi ali i o drugima.

Uvek ste u potrazi za čvrstim osloncima, romantični ste i idealista, pa ipak, ako niste savladali lekciju iz velikodušnosti, možete biti tvrdoglavi i nedisciplinovani. Po prirodi egocentrični i ponosni, umete da se plasirate, društveni ste, esteta, jednom rečju kreativac. Vaše ponašanje može varirati od preterane eksponiranosti do suzdržanosti, tako da Vaša okolina nikad ne zna s kim ima posla…


 

Ribe / Devica:

 

Ovo je tip Ribe bogat kontraverzijama i ozbiljnim suprotnostima. S jedne strane, potreba da se sve klasifikuje, racionalno osmotri, veoma konkretan svet, a s druge, potpuno „umetnička“ nejasnost. Ovde su svetlo i tamno, stabilno i pokretno, intuicija i razum, sukobljeni u jednoj međuzavisnosti koja ih tera na saradnju. Kad se unutrašnje jedinstvo postigne, dobijamo jednu vrstu kompletnog ljudskog bića koje u sebi nosi lepote i bedu sveta, koje odražava i razume svoje bližnje. Tako ova dvostruka priroda ima šanse da se psihološki obogati iskustvima i samosaznanjem.

Pasivno iščekivanje „boljih dana“, neprestano unutrašnje traganje i neugasivo proučavanje mogućnosti koje nude svakodnevni događaji, grade često odskočnu dasku za rođene u ovoj kombinaciji. Ponekad, ipak, njihove snage bivaju prigušene bojaznima i kompleksima inferiornosti, više nametnutim nego stvarnim, usvojenim kao odbrana protiv teškoća u životu. Ovakav stav služi im kao utočište gde se osećaju sigurnim, naročito kada se osete neshvaćenim ili kad ne uspevaju da shvate uzroke događaja.

Jedna polovina ovog bića htela bi da intelektualno i logički izmiri suprotnosti, a druga pliva u dve vode, provlačeći se između hridi i pušta da je nosi kolektivni tok. Hendikepiran svojom osetljivošću, racionalista pokušava da kontroliše mistika, dok sanjar pokušava da nađe uporište na čvrstoj zemlji.

Ova psihološka dvostrukost razrešava se tek u naizmeničnosti između jednog, preciznog i metodičnog karaktera i jedne tečne, promenljive prirode sa slabo definisanim obrisima. Ukoliko dominira Devica, ovakvo biće se kontroliše samo – a kontroliše i druge istom prilikom. Ako, naprotiv, dominiraju Ribe, imamo posla sa oportunistom, vrednim, velikodušnim, kadrim da sve pruži za dobra dela. On živi jednim posebnim unutrašnjim ritmom. Ovo je često nezaštićena priroda koja pati baš zbog svoje nesposobnosti da reaguje. U osnovi, pokreću je osećanja, mada uvek logična i adekvatna, bez obzira na „originalan“ karakter…

- Ascendent u Devici istaknuće borbu suprotnosti u Vašem biću. Devica je, naime, znak praktičnog razuma, koji teži tome da život dovede u krute sklopove logike, a Ribe se nalaze uvek izvan tih sklopova. Oba znaka karakteriše određena skromnost, što može dovesti do povlačenja u sebe. U odnosu na druge Ribe Vi ste organizovaniji i manje „nebulozni“. Zahtevate više od drugih, ali i od sebe tako da se možete potpuno posvetiti svojim radnim zadacima.

Vaša težnja ka perfekcionizmu često Vas može učiniti veoma napornim. Imate veliku potrebu za sigurnošću u ljubavi. Težite samokontroli i izbegavanju avantura. Takvo ponašanje Vas uglavnom drži dalje od opasnosti i teških udaraca, ali bi Vas moglo zatvoriti u jedan monoton život. Jer, i Vi takođe volite život, uživanja ali Vas neki unutrašnji glas stalno opominje da se zaustavite, da sve svoje utiske akumulirate, skupljajući ih do maksimuma… Tim glasom kod Vas upravlja Devica i ako Vam se ponekad učini da život prolazi pored Vas, ne dotičući Vas se previše, znajte da je za to kriv uticaj Vašeg podznaka…


 

Ribe / Vaga:

 

Ličnost rođena u ovoj kombinaciji deluje uvek pod uticajem svoje senzibilnosti i taj stav je često sprečava da u potpunosti iskoristi sve svoje snage. Sukob koji se rađa iz težnje ka ravnoteži i harmoniji kako u samoj sebi tako i u svetu oko sebe vodi je ka olakom trošenju najboljih snaga svoga bića, u beskorisnoj bici na dva fronta, sto joj često stvara neizbežnu nesposobnost da se prilagodi stvarnosti.

Difuzna ličnost, podložna uticajima, puštena na pašu razuzdanih osećanja, emotivna, sva u ključanju, često vodi Ribe – Vagu da se potpuno izgubi u drugome, da se daje bez uslova i da traži ludu, apsolutnu, totalnu, raznovrsnu, grandioznu i rušilacku ljubav. Nesklona mržnji, nije zlopamtilo, u stanju je da voli strasno čak i nekoga ko joj nanosi bol. Obično je neodlučnog karaktera, suviše na raspolaganju svojoj okolini, suviše izložena uticajima da bi mogla da se afirmiše zaista kao pojedinac.

Događa se čak da pateći od psihološke ranjivosti ona nema dovoljno samopouzdanja i ne usuđuje se da se izrazi iz straha da ne „bubne“ neku glupost. Tim pre što joj je ponekad teško da ima svoje sasvim lično mišljenje o svetu, o ljudima i događajima. Ove mane mogu, zauzvrat, da imaju i jednu pozitivnu stranu: pošto je otvorena, raspoloživa, prihvata misšjenje drugih, Ribe – Vaga, uglavnom vrlo društveno biće, ima šansu da svoju ravnotežu pronađe u prilagodljivosti koja tada postaje razlog njenog življenja.

Pošto se vešto uklapa u kalupe, velika elastičnost njenog duha dozvoljava joj da se uključi u svaku društvenu grupu, da prihvati modu trenutka i ukus većine sa nekom vrstom spremnog komformizma koji se začas modifikuje da bi se uklopio u dominantne uzore. U mnogim slučajevima ona je važan posrednik koji pomaže ljudima da se razumeju i opšte… Ali, da bi sve to postigla, ne bi smela da se prepusti svojim unutrašnjim sukobima, jer time gubi mogućnost da živi punim životom i doživi iskustva, makar i pogrešna, ali istovremeno neophodna formiranju uravnotežene i zrele ličnosti koja je svesna svojih mana i vrlina…

- Taktični ste i miroljubivi, imate osećaj za pravdu i za razvoj odnosa sa drugim ljudima. Vaše jake strane su prilagodljivost i diplomatija. Teško je odoleti Vašim čarima – elegancija i privlačnost su kod Vas izraženiji nego kod bilo koje druge kombinacije znakova. Da biste zaista nešto ostvarili, potrebno Vam je partnerstvo. Iznad svega volite harmoničnu atmosferu, nesposobni ste da živite sami i morate stalno da se potvrđujete pred drugima.

U svakoj stvari vidite i ono pozitivno i ono negativno, pa Vam je teško da zauzmete stav; stoga delujete neodlučno. Imate veliki smisao za estetiku i istančan ukus – mogli biste posedovati istinske umetničke talente ukoliko na pravi način iskoristite kreativnu maštu. Mana Vam može biti preterana sentimentalnost i negovanje bezperspektivnih emocionalnih veza – romantični ste, idealista i često žrtva svoje preosetljivosti. Podložni ste uticajima, prilagodljivi, i sa Vama se može sporazumeti. Vaša velika želja je da stvorite sebi jedan lep i miran svet!…


 

Ribe / Škorpija:

 

Ovo je priroda koju je teško shvatiti, ako se posmatra isključivo kroz prizmu logike. Ove Ribe su najmisterioznije od svih u zodijaku, sve je kod njih zagonetno. Opažaju svet koji ih okružuje, žive u neracionalnom i u neobjašnjenom. Njihov pogled je fascinantan, očaravajući. Zaista su obdarene šestim čulom, i to su često osobe koje kao da su došle iz neke druge dimenzije, čarobnjaci, medijumi…

Sklonosti ka introspekciji, ka svesnom istraživanju lavirinata unutrašnjeg života dostižu zavidan nivo kod ove sprege dva vodena znaka, jednog Promenljivog (Ribe) i drugog Fiksnog (Škorpija). Nemirna priroda, obuzeta svojim snovima, suočena s prividnim protivrečnostima stvarnog i zamišljenog, razapeta između odbacivanja superiornosti i želje da se uzdigne do vrha, ovo je ličnost predana snažnim osećanjima.

Ostavljena na milost i nemilost kretanjima svesti i podsvesti, Riba – Škorpija luta pokušavajući da uskladi ono što jeste ili misli da jeste onome što je okružuje; u tome retko uspeva jer je ometaju snažni unutrašnji potresi koji je iscrpljuju i sprečavaju da sačuva lucidnost neophodnu za svoje duhovno ispunjenje. Tada upada u vrtlog, konfuziju, duhovni haos, i to širi na svoju okolinu.

Snaga dve prirode u ovoj kombinaciji otkriva drugima nemire njene duše. Reč je, u suštini, o ličnosti koja se ne uklapa u šeme, jer je u njoj sve podvrgnuto unutrašnjoj strastvenosti, koja čini njene akcije i reakcije često neshvatljivim u očima drugih, ali sasvim opravdanim u svetlu njenih impulsa. Čak su i utisci ovakvih osoba podvrgnuti nesvesnom i instinktivnom, jer padaju pod vlast osećanja a ne razuma…

- Nije Vas nimalo lako upoznati, jer mnogo toga leži prikriveno ispod površine. Često delujete kao veoma spokojna, jednostavna osoba, a u suštini ste izuzetno komplikovano ljudsko biće, daleko osetljivije nego što to pokazujete. Vi ste intenzivniji i tajanstveniji od ostalih Riba. Škorpija podstiče Vašu snažnu, emotivnu, intuitivnu prirodu.

Vaše prisustvo se oseća; oseća se Vaš jak erotski naboj i magnetizam – Vi zaista očaravate suprotni pol. Imate želju da napredujete, da prevladate sopstvena ograničenja. Unutrašnji život i metafizički smisao Vama su od velike važnosti. Kod Vas može doći do pojava krajnosti u ponašanju pošto ste pobornik ideje „sve ili ništa“. Vodite računa i o svojim mazohistickim ponašanjima u ljubavi ili reskiru da se samouništite ako naiđete na nerešive konflikte – Vama kao da se dopadaju zamršene situacije.

S obzirom da ste skloni depresiji i paranoji, gledajte na stvari i događaje sa pozitivne strane. Samo ako konačno popustite pred impulsima svoje podsvesti mogli bi da dosegnete poznavanje sebe same. Imate želju i volju ali Vam je potrebno vreme da se izmirite sa samim sobom. Mada često krijete u sebi jako romantično osećanje, dovoljno ste snažni da ne prepustite da Vas ono vodi. Tek ako uspete da pobedite svoje psihološke probleme, možete se nadati da ćete sami od sebe izvući velike stvari…


Ribe / Strelac:

 

Ovakav savez Jupiterovskih vrednosti ova dva znaka daje optimističku, poverljivu, velikodušnu i miroljubivu prirodu, spremnu da sa svom punoćom živi svoj život. Svestrana ste, elastična i izražajna ličnost, svesni da ste deo samo šire celine, i uvek spremni da pomognete drugima. Posedujete veliku sposobnost da branite svoju individualnost i slobodu, tako da idete svojim putem sigurni u sebe i u svoje dobre razloge. Osim toga, zadrti ste branilac pravde i koristite dobrotu kao svoje najomiljenije oružje.

Reč je, dakle, o širokogrudom karakteru, kojeg podstiče sopstvena ispravnost i otvorenost ka svemu što je novo, jer Vam to služi da i dalje harmonično razvijate svoju ličnost. Imate duboko intuitivnu prirodu (ponekad imate istinska predosećanja!), koja zna da koristi ovu osobinu kao korisno sredstvo u svom duhovnom i intelektualnom razvoju.

- Za Vas, haos ima svoju veličinu a nered je samo nerazumljiva nesimetričnost, neobjašnjiva običnom smrtniku, već samo onima koji su sposobni (kao što ste to Vi), da mu priđu intuitivno ili uz pomoć estetske ili matematičke operacije. Ako Vašim humanim težnjama ne uspe da obuhvate svet, još Vam ostaje mašta kojoj će to zasigurno uspeti…

Osobe sa ovakvom kombinacijom znakova u horoskopu su veoma retko prosečne – to nije zato što se postavljaju iznad ostalih, već zato što smatraju da nejednakost ljudskih bića nije prepreka napretku čovečanstva. One obično deluju u suprotnom smeru kao tvorci jedne bolje budućnosti, koja rađa kvalitativne i dinamičke razlike među živim elementima od kojih se sastoji. Veliki optimisti, bonvivani i epikurejci, ovakve osobe znaju da iskoriste, sa izvesnim oportunizmom, prilike koje im se pružaju. Ipak, iako su uspešne u poslu, uvek su nezadovoljne postignutim rezultatima.

Nadahnuta velikim idejama i razrađujuci ambiciozne projekte koji prevazilaze meru pojedinca, ovakva osoba se ispunjava i potvrđuje u kolektivnim ostvarenjima. To nije naivni fatalista tipa „potrebno je sve da bi se svet sagradio“, već više voluntaristički tip „iskoristimo razlike i energije da bismo napravili nesto bolje“… Ovaj mešani tip kuje svoju ličnost izlažući se najraznovrsnijim iskustvima i pokušavajući da bude u kontaktu sa univerzalnim. Prija mu da sebe posmatra kao jedan deo velike celine; kao točkić neophodan za funkcionisanje „Mašine“…

Vaša ključna reč je sloboda – sloboda misli, govora, akcije. Bezbrižni ste, prijateljski nastrojeni i optimista, verovatno ste u ranoj mladosti bili prilično nemirni, međutim, kako ste intuitivni i idealista, često Vas u kasnijim godinama zainteresuju kakvi duhovni horizonti i tada se skrasite. Vi ste u odnosu na druge Ribe najotvoreniji, najiskreniji i najpošteniji.

Volite da putujete i verovatno će Vam se, za to, u životu često pružati prilika. Neposredni ste i društveni, sa smislom za humor, žto Vam pomaze da sakrijete svoja osećanja. Brzo ulazite u romantične i druge situacije, ali isto tako brzo izlazite iz njih. Teško Vas je vezati za nekoga ili nešto. Naklonjeni ste egzotici i volite životinje…


Ribe / Jarac:

 

Ove dve prirode izgledaju protivrečno, ali to je samo na prvi pogled. Hladnoća Jarca nijansirana je ovde osetljivošću i prijemčivošću. Zavisno od slučaja, ovakva osoba je ili kruta ispod elastičnog izgleda ili elastična ispod krutog izgleda. Ne ume uvek da izrazi ono što oseća, ali ima stvarnu velikodušnost i duboku potrebu da bude korisna. Takođe je veliki oportunista i ume, a da se to ne primeti izvuče svoju korist iz igre i odbrani svoje interese.

Često se događa da ovakva sinteza znaka i podznaka formira ličnost koja ume da spoji osećanja i racionalnost iz čega izvlači korist za svoju intuiciju. Tako stiče intuitivno poznavanje a svoje sposobnosti apstrakcije i logičkog mišljenja koristi da bi formulisala i bolje razumela ono što je otkrila. U tom izuzetnom slučaju mentalni svet Ribe – Jarca postaje na izvestan način odraz stvarnog sveta, slika koja sazreva, koju je inače veoma teško uočiti i u potpunosti i sa svim detaljima.

Rad u tišini, bez vidljivih pokreta, lagan ali siguran, i konstantni preobražaj individualnih kvaliteta, zahvaljujući dubokoj sposobnosti da shvati životnu realnost: to su neke osnovne karakteristike ove kombinacije. Proizilazi da takva ličnost uspeva da usmeri svoju aktivnost ka praktičnim ciljevima, a da bi ovo postigla, koristi prefinjena oružja, koja izmiču drugima. U osnovi je reč o spokojnoj prirodi i nimalo agresivnoj. Mora se reći i to da je mnogo osetljivija nego što se drugima može učiniti…

- Mnogima izgledate ukočeniji nego što ste u suštini. Teško pokazujete svoja osećanja i više ste okrenuti tradicionalnom stilu i konzervativnim vrednostima. Imate teškoća u uspostavljanju ravnoteže između svojih protivrečnih težnji: iluzije i okrutne jasnoće, nezainteresovanosti, i nežnosti, intuicije i racionalizacije. Ipak, čini se da uvek držite situaciju pod svojom kontrolom, bez obzira šta stvarno osećate.

Veoma Vam polazi za rukom da postignete da drugi rade ono što želite. Koristite ljude i u pozitivnom i u negativnom smislu i osećate potrebu da se osvedočite u konkretne rezultate svojih napora. Vrlo rano stičete smisao za odgovornost i zahvaljujući svom podznaku, najrazumniji ste i najzreliji od ostalih Riba, ali zato lakše upadate u depresije – razvedrite se! U ranoj mladosti možete biti osetljivog zdravlja, ali se sa godinama situacija poboljšava zahvaljujući pomoći Saturna. Zahvaljujuci njemu i isto tako lepo starite, tako da ćete kasnije delovati mlađe nego što stvarno jeste.

Imate neutoljivu, gotovo detinjastu potrebu za emocijama, ali takođe i stalni strah da to neko ne zloupotrebi. Partnerski odnosi su Vam vrlo važni i igraju značajnu ulogu u Vašem životu. Od uspeha ili neuspeha sentimentalnog života zavisiće i Vaš razvoj. Često shvatate da ste neshvaćeni jer zapravo sakrivate sopstvenu žeđ za pažnjom i nežnošću. Ukoliko Vam pođe za rukom da uspostavite duhovni sklad, moći ćete da i svoje ambicije podredite samo jednom cilju. U tome će Vam dosta pomoći Vaš najbolji saveznik: Vreme…


 

Ribe / Vodolija:

 

Ascendent u Vodoliji ponekad stvara napet odnos prema vlastitoj ličnosti – ovo je interesantan spoj dva karaktera: određena težnja ka precenjivanju mogućnosti i događaja suočava se sa kompleksima manje vrednosti, više ili manje opravdanih obzirom na mogućnost pozitivnog uklapanja ove ličnosti u život.

I tako, ako je s jedne strane izrazito razvijena potreba za afirmacijom, s druge strane ona nema uvek podršku srazmerne snage volje, jer isuviše često pada pod uticaj senzacija i utisaka. Reč je, u osnovi, o povodljivom karakteru, često veoma nesigurnom, jer je svestan da njegova sredstva nisu uvek u skladu sa visokim ciljevima kojima teži. Kao posledica toga javlja se egocentrična priroda.

Ovakva ličnost je veoma solidarna sa sredinom u kojoj živi. Veliko zanimanje za kolektivno, povezano sa duhovnim težnjama i velikom maštom, sa velikom osetljivošću, vode je idealu života u kome drugi zauzimaju veoma važno mesto. Ova osoba pati kada je sama, ograničena i ućutkana, i iskazuje naročitu sposobnost za uopštavanje, za okupljanje različitih plodova svog posmatranja u zajedničku sliku. Njena želja za spajanjem i pomirenjem, umesto da umiri protivrečnosti, ponekad ume da izazove sukobe. Na svu sreću, maštovita intuicija pomaže joj da uvidi probleme i nađe rešenje pre nego što se problemi i postave; njena velikodušnost pomaže joj da je drugi razumeju, iako to ne ide uvek glatko…

- Imate veliku potrebu za orijentacijom i sredinom u kojoj ćete se izraziti, za bližnjima sa kojima ćete se identifikovati da bi ojačali svoju ličnost. Svesni da sebe upoznajete kroz druge Vi posmatrate, zaključujete i bez gorčine se mirite sa životom. Obuzeti svojom slobodom i nezavisnošću niste ništa manje angažovani u grupi za koju vezujete svoju sudbinu, boreći se istovremeno protiv prosečnosti, fatalizma, anarhije i monotonije. Volite neobične i daleke stilove, neobične kombinacije boja. U emocionalnim vezama uvek tražite idealna rešenja i idealne situacije što može dovesti do čudnih i neuobičajenih rešenja.

Čini se da uvek držite situaciju pod svojom kontrolom, bez obzira šta stvarno osećate. Često Vam polazi za rukom da postignete da drugi rade ono što želite. Koristite ljude i u pozitivnom i u negativnom smislu. Imate smisla za eleganciju i klasiku, tradicionalista ste i svesni svog položaja u društvu. Veoma skloni promenama, teško Vam je da se ustalite na jednom mestu i da završite ono što ste započeli. Vaš odnos prema onome što posedujete prilično je napet i skokovit. Celom Vašem biću nedostaje više čvrstoće i upornosti. Lako padate u depresiju – razvedrite se!

Pokreće Vas društveni ideal koji Vas vodi da razumete druge, da pokušate da ublažite sukobe mišljenja i umirite besne oluje svakodnevnog života. Hteli bi da estetska osećanja postanu običaj. Ta želja može da izgleda nerealna, ali Vi ne skrećete lako sa svoga puta, braneći svoje interese kada su u opasnosti i dižuci pogled ka „plavom nebu“ humanijeg i skladnijeg društva. Uostalom, pred sobom imate večnost…


 

Ribe / Ribe:

 

U ovoj kombinaciji reč je o trijumfu pasivnih snaga nad snagom volje, koja biva veoma oslabljena. Ali ne treba pomisliti da je ovde reč o potpuno negativnoj ličnosti. Naprotiv… Pre svega zna da se žrtvuje, obdarena je velikom dozom razumevanja i neposrednosti. Osim toga, ume da preobrazi svoju slabost u istinsku snagu, zahvaljujući razvijenoj intuiciji i sveopraštajućem stavu koji stvaraju mogućnost da bez velikih napora osvoji komforno mesto u životu. A komfor je, u suštini, ono čemu ova ličnost teži. Neverovatno sposobna da se prilagodi svakoj okolnosti i svesna svoje velike otpornosti, ovo je takođe, hipersenzibilna ličnost.

Duple Ribe su po prirodi veoma kreativne, samo treba da pronađu način kako da to iskažu kroz svoj život i rad. Bez tačaka oslonca, bez modela, ličnost Riba rasipa se u mnoštvu i ostaje plivajući i neodređena. Njima je tako lako da izmaknu prinudama svakodnevnog života. Ali, najveća opasnost preti od nedostatka realizma. Kako objasniti nešto što se izraziti ne može? Čak i one, pogotovu one ne mogu sebe da definišu. To je svet nejasnog, neobjašnjivog, sve se predoseća, oseća, ali nikad ne analizira.

Da bi nadoknadile „nestvarnu“ stranu svoje ličnosti, koja im smeta i zbog koje pate, ove osobe često usvajaju hiper – realističko ponašanje koje uvek iznenađuje njihovu okolinu. Na izvestan način one bi htele da nađu ono što im nedostaje, to jest vrednost Device, njihovog komplementarnog znaka. Osetljivije su nego većina drugih znakova i njihov život potpuno zavisi od sveta u kome se razvijaju. Sa njima treba postupati veoma oprezno!

- Ribe su dvostruki znak i postoje dva različita tipa. Prvi tip su delatni ljudi koji umeju da crpe energiju iz viših izvora, imaju dobru intuiciju, mirno i tiho rade, saosećajno i pomalo distancirano. Drugi tip čine sanjalice koje nisu u stanju da se suoče sa neuspehom pa onda neće ni pokušati da nešto učine, jer nisu sigurni u uspeh. Muzika ima veoma važnu ulogu u životu obeju tipova; ona ublažava njihovo loše raspoloženje.

Koji god da ste tip, veoma emotivno reagujete na život. Svakodnevnica nije za Vas, volite da budete slobodni, bez previše zakona i pravila. Možete se prilagoditi svakoj situaciji, kao kameleon. Drugi cene Vašu kreativnost i percepciju. Ne odlikuje Vas neka velika fizička energija i imate potrebu za pomoć sa strane, za podrškom; treba da izbegavate da se suviše raspršujete, da se krećete u svim pravcima. Samodisciplina Vam može predstavljati problem. Porodični problemi mogu da još više iskomplikuju stvari i da čine deo destabilizujućih faktora ili konflikta koji se nagomilavaju.

Ponekad možete biti žrtva neizbežne fatalnosti. Okružite se ljudima koji imaju pozitivan uticaj na Vas i pazite se svojih negativnih osećanja, da ne potpadnete pod uticaj svojih tendencija za begom od stvarnosti. Vašem mutnom kameleonskom biću nedostaje borbenost i odlučnost. Samo ukoliko uhvatite korena u realnosti uspevaćete da izbegnete neke ozbiljne poteškoće i da se zadovoljite okolnostima. U tom slučaju, sve se može promeniti nabolje…

 

 

Kontakt

Telefon

+381 69 229 77 00 | 10:00 - 22:00 |

Viber + Whatsapp

+381 69 229 77 00

+381 66 37 38 39

+41 76 212 79 79

+43 667 774 0 333