Zdravstveno stanje znakova - Natalna Karta - Izrada natalne karte, tumacenje, uporedni horoskop, sta me ceka u buducnosti

   

NAS radio CH

Najčitanije

Zdravstveno stanje Horoskopskih znakova

Svaki horoskopski znak ima svoje slabe tačke, neki su jačeg drugi nežnijeg zdravlja, neki su fiziči, drugi mentalno itdržljiviji. Saznajte šta je karakteristično za vaš znak kad je zdravlje u pitanju.

 

OVAN: Slaba tačka - glava 

Kao prvi od vatrenih znakova, Ovan prikuplja energiju, borbenost i prodornost. Vrlo je impulsivan, prema cilju ide oštro i bezglavo, poput životinje po kojoj je dobio ime, pa često i nastrada. Vladar mu je vatreni Mars, planeta koja je u astromedicini odgovarana za jake upale i ozlede, no isto tako i za brz oporavak, te obnovu krvi i snage. 
Ovan ravna glavom i organima koji se tu nalaze (mozak, nervi, oči, nos, vratna žlezda, kosti lica), zatim mišićima, živcima, motorikom. Kad se ozledi, redovno strada glava, pa je vrlo važno da je zaštiti, npr. za vožnjom motorom. Ovan je i jako nervozan, strastven i erotičan, a zbog nestrpljivosti i nerazumnosti često pristupa seksualnim odnosima bez zaštite. Zbog toga se često leči od polnih bolesti, od kojih neke mogu opasno ugroziti i njegovu plodnost. U pravilu je sklon upalama s visokom temperaturom, glavobolji i migreni, zubobolji, meningitisu, stresu, anksioznosti i visokom krvnom pritisku. Poželjan je kao davatelj krvi, a da bi se bolje osećao, treba što više spavati, jesti vlaknastu hranu, kao i namirnice bogate vitaminom C i E. Smiruje ga miris lavande. 
Vežba: Trčanje 
Ovnovi vole svoje telo, a njihovom psihofizičkom stanju izuzetno odgovara pojačana telesna aktivnost. Za njih je najbolje trčanje u rano jutro, još prije izlaska sunca, ili pak u sumrak, ako nisu ranoranioci. Pripadnici tog znaka redovno i postižu dobre rezultate u trčanju, i to najviše na kratke staze. Trčanje je idealan izbor žele li na zdrav način izbaciti iz sebe štetnu psihofizičku napetost i negativnu energiju, najbolje u prirodi, no može i u zatvorenom prostoru - na pomičnoj traci.


BIK: Osetljivo grlo 
Zemaljski Bik srednji je znak bujnog proleća, stoga i simbol plodnosti, rasta i napretka. Izuzetno je izdržljiv i uporan, premda deluje tromo i sporo. Ima ogromne zalihe energije, no nekad je lenj i nepokretan, spreman samo na užitke hrane, pića i puti. Zbog toga je sklon zdravstvenim tegobama povezanim s preterivanjem u jelu i piću. Kod ljudskog tela pripada mu područje između glave i ramena - vrat, grlo, krajnici, štitna žlezda, jajnici (plodnost), usta i usna šupljina (glas, hranjenje). 
Pod njegovom su ingerencijom lučenje i delovanje hormona (rast, menstruacija, pubertetske promene), san i celokupni metabolizam. Najčešće oboleva od poremećaja metabolizma, bolesti grla ili gubitka tečnosti, a može imati i problema s jajnicima i štitnom žlezdom. Važno je da se hrani zdravo i umereno, da redovno vežba. Pomaže mu boravak u prirodi, aromaterapija i biljni čajevi. Umjesto izležavanja trebao bi se opustiti laganom vežbom, jogom ili meditacijom u prostoriji u kojoj udiše eterično ulje lavande, ruzmarina i eukaliptusa. A odluči li se na masažu, neka ona bude snažna i pomalo bolna. 
Vežba: Aerobika i veslanje 
Na opasnu urođenu lenjost i tromost Bikovi bi trebali bez odlaganja odgovoriti pojačanim kretanjem. Aerobika je za žene bez daljnjeg idealno rešenje, jer će im ona, pored uklanjanja zlovolje i negativne energije, pomoći i da izgube veliku količinu kalorija koje su Bikovima tradicionalni neprijatelj. Čak i kad su izvan forme ili osećaju da su im vežbe preteške, ni u kom slučaju ne bi se smeli zaustaviti, već krenuti u brzu šetnju udišući vazduh punim plućima. Za muškarce je idealan sport veslanje jer se mogu kretati - sedeći!


BLIZANCI: Ugrožena pluća 
Blizanci su vazdušni znak promenjive kvalitete, poslovno vrlo nemirni, radoznali, spretni i svestrani. Odgovara im ubrzani tempo življenja, on će im rešiti i želučane tegobe (gastritis). Poput svog vladara Merkura i oni se bave mentalnom komunikacijom, te deluju kao posrednici između misli i pokreta, dakle, imaju isti zadatak kao i živci. Kod ljudskog tela vladaju bronhima, plućima, uhom, bubnom opnom, ramenima, laktovima, tetivama i zglobovima te živčanim sistemom. Pod njihovom su ingerencijom funkcije disanja i enzima, zatim periferna cirkulacija, nervni periferni sistem i hemoglobin. 
Ponajviše su skloni upali uha i bronhija, problemima s plućima, alergijama, ozledama ekstremiteta, nervnoj napetosti i želučanim tegobama. Mana im je što nisu odlučni, pa se teško lišavaju onoga što im prija, a nisu baš ni disciplinovani povodom lekarovih uputa. Budući da vladaju disajnim putevima, trebali bi izbegavati ne samo pušenje, već i pušače! Najviše im odgovara južno voće - limun, narandža, a naročito grejpfrut, a trebali bi osigurati i dovoljno vitamina B i magnezijuma. 
Vežba: Tenis 
Najpoželjnija sportska aktivnost za Blizance je tenis. I onda kad nemaju volje za takmičenjem, s psihološke tačke gledišta, tenis im daje mogućnost poboljšavanja refleksa i sticanja sposobnosti za rešavanje nestabilnih situacija. Rezultat bavljenja ovim sportom bit će i veće samopouzdanje i upornost, a treba istaknuti i da tenis pojačava i intelektualne sposobnosti poput pažnje i koncentracije.
 


 

RAK: Promenljivo raspoloženje, nestabilno zdravlje 
Vodeni Rak spada u red osetljivih znakova, i u emocionalnom i u zdravstvenom pogledu. U detinjstvu je često bolešljiv, nije sklon vežbanju ni sportu, jedino ga plivanje veseli. Kod ljudskog tijela "smestio" se u predelu grudnog koša i želuca, pa gospodari organima koji se tu nalaze (gornji trbuh, donji otvor želuca, pankreas). Međutim, kako je vrlo emotivan, spada i u psihički osetljive znakove. Raspoloženje mu je promenljivo, zabrinut je i sklon depresiji, a ono što ga najviše pogadja je porodica. 
Taj znak pokazuje i kakvo je genetsko nasleđe, a u astrologiji je povezan s materinstvom pa su pod njegovom ingerencijom i oni organi i telesne funkcije koje su deo procesa oplodnje, trudnoće i posttrudnoće (materica, placenta, glatki mišići, rast, reproduktivni ciklusi, hranjenje, trudnoća, dojenje). Sklon je bolestima želuca i pankreasa, dijabetisu, upalama pluća, trudničkim tegobama, psihičkim smetnjama, postporođajnoj depresiji. 
Zdravlju mu pomaže izvorska voda, čaj, voće i povrće koje je bogato vodom. Zelena salata je njegova biljka, zeleni krastavac i drugo sirovo povrće. 
Vežba: Plivanje
Za Rakove koji bi želeli izgubiti koji kilogram viška, plivanje je svakako idealan sport. Najpre će ženski pripadnici ovog znaka profitirati odluče li slobodno vreme iskoristiti za plivanje u bazenu, a leti u moru i drugim vodama. Ako i niste majstor u plivanju, nemojte se uzbuđivati. Imajte na umu da "rekreativci" svojim neizvežbanim pokretima i neusklađenim plivanjem sagorevaju mnogo više kalorija nego profesionalci.


LAV: Gospodar srca 
Vatreni Lav, kao i njegov vladar Sunce, upravlja vitalnim telesnim funkcijama - radom srca i krvotokom. Prirodno je dobrog zdravlja, prepun energije, plodan i izdržljiv. Ne podnosi dobro bol, a posebno čekanje kod lekara i odlazak stomatologu. Premda deluje samopouzdano i snažno, zna biti vrlo plašljiv u pasnim situacijama. 
Stres mu je najveći neprijatelj, isto kao i masna hrana i nikotin koji će mu stvoriti naslage na krvnim sudovima. Kod ljudskog tela rukovodi radom srca, aortom, koronarnom venom, leđima i nervima. Sklon je srčanim problemima, visokom krvnom pritisku, aritmiji, začepljenju krvnih sudova, infarktu, moždanom udaru, temperaturi, sunčanici, zarazama i upalama polnih organa. Trebao bi odmalena kontrolisati holesterol, redovno trčati i pešačiti. Može patiti od tegoba vezanih za kičmu, sklon je išijasu i ukočenju, posebno između lopatica. 
U obrocima bi mu trebala biti zastupljena riba, i to plava, zatim namirnice bogate vitaminom A i C (žute i zelene biljke, šargarepa, sardine). 
Vežba: Body-building
Kaže se da je body-building idealni sport za osobe rođene u znaku Lava. Jačajući mišiće, taj im sport daje izgled na kojem im mnogi zavide. Za pripadnice nežnijeg pola koje ne žele ni čuti o "pumpanju" mišića, preporučljiva je gimnastika s tegovima male težine. Savet za poboljšanje izgleda grudi: lezite leđima na pod, nogama savijenim u kolenima i stopalima dobro uprtim u pod. Dobro ispravite leđa (i vrat), potom u ruke uzmite dva lagana tega i polako ih podižite s poda, držeći ruke savršeno ravnim. Vežbu izvedite najmanje 20 puta u kontinuitetu; odmorite se i nakon toga vežbu ponovite. 


DEVICA: Zabrinuta za zdravlje 
Drugi zemljani znak, Devica, kao i njoj analogna šesta kuća, u astrologiji je zadužena za brigu o zdravlju i higijeni. To je znak koji teži savršenstvu i želi ugoditi drugima, zbog čega je i često zabrinuta, nesigurna i pasivna. Na njenom želucu i probavnom sistemu odraziće se sva stanja kroz koja prolazi, a dosta je i osetljiva u pogledu prehrane. Velika briga tog znaka je briga o zdravlju, pa ako je preterana pretvara se u hipohondriju. Delovi tela i organi kojima gospodari su donji deo stomaka, jetra i gušterača, želudac i nervni sistem. 
Devica pokazuje telesne manifestacije stresa, a telesne funkcije kojima rukovodi su apsorpcija hranljivih materija i pokretanje mišića donjeg dela stomaka. Najčešće oboleva od probavnih smetnji, trovanja, nervoze želuca, zatvora, bolesti creva, jetre i gušterače. 
Prehrana joj je vrlo važna stavka u životu, ne bi smela zanemariti ni redovno vežbanje. Najviše će joj odgovarati vožnja biciklom, jer će zadovoljiti i njenu potrebu za praktičnim i štedljivim kretanjem. Pomoći će joj tehnike disanja, meditacija i masaža eteričnim uljima. Bitno je i da prehranom bogatom vlaknima i celim žitaricama postigne što bolju probavu. 
Vežba: Odbojka na pijesku
Device su po prirodi dosta lenje u telesnom pogledu, dok su u intelektualnom smislu uvijek spremne za akciju. Za njih je idealan sport odbojka, a naročito odbojka na pesku, uvek dinamična i zabavna igra koja im pruža druženje, zabavu i sport na svežem vazduhu. A ono što će Device verojatno najviše oduševiti u tom sportu, jest mentalna komponenta koja će od njih tražiti pozornost, koncentraciju i brzu reakciju. 


 

VAGA: Ravnoteža emocija i tela 
Vaga simbolizuje sklad i ravnotežu. Ima dobru konstituciju i jak obrambeni mehanizam. U životu joj je najvažnija ljubav i kvalitetan brak, pa ako je tu nezadovoljna, biće podložnija stresu i bolestima. Dosta pažnje polaže na spoljašnji izgled, stalo joj da izgleda lepo i atraktivno, pa ako je u modi mršavost, izgladnjivaće se dok ne postigne željenu težinu (ili prozirnost!). Zbog toga je sklona psihosomatskim smetnjama i poremećajima ishrane o kojima se u novije vreme sve više govori, bulimiji i anoreksiji. 
U Horoskopu se proteže njegovim središnjim delom, a i kod tela gospodari stomakom (donjim) i organima koji se tu nalaze - abdominalni organi, slabine, nadbubrežna žlezda, bubrezi. A kako je znak koji brine o spoljašnjosti, pripada joj i spoljni omotač tela, koža i put. Sklona je alergijama i dermatovenerološkim smetnjama, bolovima u krstima, glavobolji, problematičnoj probavi, te hormonalnoj i mineralnoj neravnoteži. Osetljiva je na sunčeve zrake, pa je vrlo važno da ih izbegava, te da redovno i pažljivo neguje kožu. Preporučuje joj se eterično ulje tamjana, dosta izvorske vode i voća, uvin čaj za čišćenje bubrega i mokraćnih puteva. 
Vežba: Joga
Pripadnici Vage prilično bolno osećaju posledice ubrzanog načina života, a da bi normalno funkcionirale, potrebna im je ravnoteža tela i duha. Joga će pomoći da ojačaju telo i da vedro sagledaju duhovnu snagu koja se krije u njima. Za početak im se preporučuje kratka vežba meditacije: udobno se smestite prekrstivši noge, uspravnih leđa i zatvorenih očiju. Potom pokušajte vizualizovati sobu, sunce koje se sasvim polako nazire na horizontu i koje sve jače obasjava nebo, stvarajući atmosferu božanskog mira. Meditirajte svakodnevno u određeno vreme, najbolje ujutro i naveče. 


ŠKORPION: Sposobnost regeneracije
Taj vodeni znak krasi izuzetna energija i snažna mišićava građa, čak i kad je vrlo mršav. Žilav je i otporan, a zahvaljujući vladarima Marsu i Plutonu, brzo se oporavlja i nakon teških bolesti. Erotičan je i strastven, a da bi normalno funkcionisao, bitno je da ima zadovoljavajući seksualni život. Sklon je upalama koje karakteriše visoka temperatura i jaka bol, nakon što ozdravi, oseća se jači nego pre. Rukovodi delom tela ispod stomaka; genitalijama, debelim crevom, mokraćnim kanalom i bešikom, slezenom i debelim crevom. 
Njegov je vladar Mars, nosioc muškog principa i prokreacije, pa mu je i jedna od funkcija plodnost u muškaraca. Kod žena rukovodi menstrualnim ciklusom i porodom, spontanim pobačajem i abortusom. Reguliše znojenje i procese pražnjenja, a u slučaju bolesti sklon je alternativnim oblicima lečenja. 
Nasledne su mu bolesti polnih organa i vena, virusne upale, zarazne bolesti, trovanje, gljivična obolenja, psihičke bolesti - razne psihoze, paranoje, šizofrenija. Pomaže mu zdrav san, akupunktura, a od hrane ona koja će mu doneti energiju - mahunasta, semenke, lešnici, orasi, cikorija i čičak za čišćenje. 
Vežba: Ples 
Idealna aktivnost za Škorpione je ples, budući da ta disciplina ujedinjuje duh i telo. Čestim praktikovanjem plesa Škorpioni će steći veće samopouzdanje i dobru kondiciju. Osim plesa, preporučuje im se još jedna vežba koja otklanja psihosomatske smetnje: ispružite se na pod, ugasite svjetlo i slušajte klasičnu muziku po izboru. Potom počnite izvoditi spontane, skladne i vrlo lagane pokrete, kao da se želite stopiti s muzikom koja vas okružuje.


STRELAC: U zdravom telu - zdrav duh! 
Strelac je poslednji vatreni znak, poseduje više energije i temperamenta nego ostala dva, Ovan i Lav. Krasi ga neuništiv optimizam i velikodušnost, velika energija i dobroćudnost. Voli sport i drži do kulta tela, u duhu olimpijske izreke "u zdravom telu zdrav duh!". Nnjegov pustolovni duh i sklonost hedonizmu mogu prevagnuti, pa će sve više davati prednost ovozemaljskim užicima nad aktivnim vežbanjem. Slično Biku, uz kojeg je Strelac vodeći hedonist Horoskopa, zna se ulenjiti, preterujući u gozbama i plandovanju. 
Alkohol i gazirana pića, slatkiši i masna hrana, je što najviše šteti organima kojima Strelac vlada - jetri i žuči. Taj znak rukovodi delom tela ispod leđa; bedrima, jetrom i žuči. Telesni procesi koji su pod njegovom ingerencijom su venska cirkulacija i enzimi, probava, eliminisanje otrovnih materija. Sklon je urođenim problemima s kukovima, iščašenju kuka, reumi, išijasu, bolestima jetre, trovanju, upalama vena i bolestima krvi. 
Za dobro zdravlje i održavanje kondicije neophodno je suzdržavanje od štetne hrane, alkohola i cigareta. Dobro mu čine šparoge, list maslačka, artičoke i rikola.
Vežba: Stretching (Istezanje) 
Strelcima je stretching odlična metoda za poboljšanje muskulature. Moraju ga sprovoditi strpljivo i oprezno jer taj sport ne trpi nagle i oštre pokrete. Svi pokreti u stretchingu moraju biti graciozni i odmereni. Kao uvod u taj sport preporučuje se jedna vrlo korisna vežba: lezite na bok podupirući se laktom i podižite nogu prema gore držeći je rukom potpuno ravnu. Ako ne uspete dlanom uhvatiti stopalo ispružene noge, pokušajte za početak uhvatiti gležanj. U tom položaju ostanite potpuno nepokretni 30 sekundi, a potom polagano promenite nogu. Ponavljajte vežbu u određeno vreme, više puta dnevno.


JARAC: Upornošću do izječenja 
Za Jarca kažu da je kao vino - što je stariji, to je bolji! Slično bi se moglo reći i za njegovo zdravlje. Bolešljiv u detinjstvu, s godinama postaje čvršći, žilaviji i otporniji. Njegov je vladar hladni i opori Saturn koji telo izvrgava brojnim bolestima, ali ga istovremeno hrani iskustvima i "antivirusima". Jarac tako razvija svest o samopomoći, zna šta mu škodi, a šta pomaže, a i disciplinovano sledi uputstva stručnih osoba. Nije sklon improvizaciji, zazire od nadrilekara i svega neštručnog i neproverenog. Kod ljudskog tela upravlja kostima, zglobovima, kolenima, noktima, zubima, kožom i kosom. Premda se boji stomatologa, analize krvi, bockanja i sličnih medicinskih zahvata, ako će nešto pomoći da ozdravi i da mu bol prestane, stoički će sve izdržati. Funkcije koje reguliše su okoštavanje, zaceljivanje rana, zgrušavanje krvi, sedimentacija. Sklon je lomovima kostiju, lumbagu, reumi, anemiji, anoreksiji, gubitkom minerala, bolestima psihe, kao što su paranoja, fobije i depresija. Potrebno mu je što jače samopouzdanje i samosvest, a najbolje autogeni trening, meditacija druženje s vedrim i strpljivim osobama. 
Vežba: Planinarenje 
Planine su pravo carstvo za Jarčeve željne osame. Kako bi vratili izgubljenu telesnu energiju i duševni mir, najbolje je da se upute na duži izlet u planine, kad god to mogu. Tamo će ih okružiti savršeno čist vazduh i toliko potrebna tišina, dok će ih pogled s visine ispuniti posebnim nadahnućem. Planinske šetnje istovremeno će poboljšati izmenu materija u njihovom organizmu, pa će se nakon takvog zdravog odmora vratiti potpuno preporođeni. Jarci su prirodno dosta izdržljivi pa im odgovara i dugo pešačenje, čak i maraton.
 


VODOLIJA: Problemi s venama 
Poslednji znak vazduhovog trojstva prirodno je neprilagodljiv i originalan. Njegovu posebnost neki će nazvati psihičkim problemom, ni ne pokušavajući shvatiti da on na drukčiji način vidi svet. Pripadnici tog znaka najbolje se osećaju kad se ne moraju prilagođavati drugima; kad rade ono što vole, osećaju se dobro i zdravo! Budući da taj znak rukovodi cirkulacijom krvi i limfe, te gospodari donjim delom tela, potkolenicama i gležnjevima, to će mu i biti ranjiva tačka. Njegovi pripadnici skloni su problemima s cirkulacijom krvi i limfom, varikoznim venama, bolnim i natečenim nogama, ravnim stopalima, krvnim ugrušcima, frakturama i distorziji gležnjeva hormonalnoj neravnoteži i psihosomatskim poremećajima. 
Neke tegobe mogu nastati i zbog njegovog načina života, s obzirom da nema mere u onome što voli, a kako je znatiželjan, sve će probati, pa i ono što će mu narušiti zdravlje. Tako će svoju urođenu dobru konstituciju ozbiljno narušiti nezdravim načinom života, neredovitim snom i nepravilnom prehranom. 
Prihvata alternativne oblike lečenja i prirodnu medicinu. Od eteričnih ulja najviše mu pomažu ruzmarin za spoljnu upotrebu, a valerijana za unutrašnju - za smirenje i dobar san. 
Vežba: Biciklizam 
Bicikl je prevozno sredstvo koje je za mnoge VODOLIJE i najbolja sportska aktivnost. Vožnja biciklom pomoći će im u otklanjanju teskobe i depresije, čineći dobro njihovom telu i duhu. Željni slobode i nezavisnosti, Vodolije će se na biciklu osećati poput riba u vodi. Iskoriste li lijepo vreme za vožnju biciklom izvan grada, sami ili u ugodnom društvu, osećaće se zdravije i smirenije, a poboljšaće im se venska cirkulacija. 


RIBE: Psihosomatske tegobe 
Na kraju Horoskopa čekaju nas snene i nežne Ribe, zarobljene u svom svetu mašte i proživljenih emocija. Pripadnici tog znaka osetljivi su u svakom pogledu, a naviknu li se rano na tablete i razne medikamente, priuštiće sebi još jedan zdravstveni problem. 
Ribe su intuitivne, osećajne, požrtvovne, ali i psihički nestabilne. Podložne su i tuđem uplivu, pa ako je on negativan, i same će krenuti u krivom smeru. Sklone su psihosomatskim tegobama, raznim zavisnostima i poremećajima sna. 
Znak Riba gospodari stopalima, simbolično i ravnotežom između gornjeg i donjeg dela, između tela i duha, sna i jave. Pod njegovom su upravom mišići, ligamenti, kosti nogu, peta, zatim cerebralna opna i hipofiza. Telesne funkcije kojima rukovodi su psihičke aktivnosti i kontrola hormona. Pored raznih psihičkih bolesti, rođeni u tom znaku skloni su i poremećajima metabolizma i cirkulacije, frakturama i deformacijama stopala. 
Kao i svakom vodenom znaku, i za njih voda (i sve tečnosti) ima lekovita svojstva. Naročito će im odgovarati plivanje, masaža eteričnim uljima, ljekovito blato, prirodni čajevi, joga i meditacija. 
Vežba: Plivanje 
Većina Riba obožava leto samo zbog toga što tada mogu plivati do mile volje. Ne godi im toliko plivanje u bazenu jer više vole prirodni ambijent. Sretne što se nalaze negde pokraj vode, spojiće ugodno s korisnim poklanjajući svom telu svakodnevno uživanje u tom korisnom sportu. Plivanje ponekad može biti i opasno za njih. Željni romantike i mira, mogli bi ste se potpuno zaneti zaboravljajući na opasnost koja vreba iz predugog izlaganja tela sunčevim zracima.


e-mail novosti

Ako želite da dobijate Astrološke novosti na vašu e-mail adresu, upišite Vaše ime i adresu u polje ispod i na taj način ste se prijavili.
Sve novosti koje obavljujemo na sajtu Ulepšajte budućnosti biće Vam dostavljene na adresu koju ste upisali. Hvala