Neptun još jednom retrogradan - Natalna Karta - Izrada natalne karte, tumacenje, uporedni horoskop, sta me ceka u buducnosti

   

NAS radio CH

Najčitanije

Neptun još jednom retrogradan

Neptun spada u spore planete i od kada je u Ribama gde je inače vladar znaka već je bio nekoliko puta retrogradan , tako da je ovo još jedan redovni retrogradni ciklus ove planete. Neptun kreće retrogradno sa 16* Riba 19.juna i stićiće do 13* odakle će ponovo krenuti direktno 24.novembra.

 

Neptun je osma i najdalja planeta u našem solarnom sistemu, koja upravlja našim duhom, ličnim razvojem, unutrašnjim svetom, podstiče maštu i sanjarenja. Međutim, kada uđe u svoj retrogradni hod, dosta toga može da uzburka u nama i prevrne nam ceo svet naglavačke.

 

Rekli smo da Neptun podrazumeva naš duhovni svet, maštanja, nadanja, isto tako i intuiciju, ali njegov retrogradni hod će zapravo doneti opoziciju tome, odnosno jedan zaokret ka realnosti i otrežnjenje. I to se može desiti na nekoliko nivoa u našim životima.

Spremite se da pauzirate sanjarenja u sebi, kao i za jedno realnije sagledavanje stvari.

Ipak, to okretanje ka stvarnosti će opet biti u duhu Neptuna kao spiritualne planete, jer će ono biti motivisano vašim unutrašnjim bićem i introspekcijom. Ovaj proces samosagledavanja i samoanalize može biti bolan i može vas suočiti sa svim onim što ste ranije potisnuli, pa vam se sad vraća poput bumeranga, ali na kraju će ipak izroditi jednu veliku nadu za vas i za sve na šta se u narednom periodu budete odlučili. Ali samo ako ta akcija bude rezultat svega onoga što ste prethodno izanalizirali.

Nemojte zanemariti ni intuiciju, za koju smo pomenuli da je u sprezi sa Neptunom, koja će učiniti da osetite šta je u određenom momentu ispravno dPromene koje će vam retrogradni Neptun doneti će biti burne u tom pogledu što će raspršiti neke vaše iluzije, koje vučete sa sobom ko zna koliko dugo i koje vam zaklanjaju pravu stvarnost. Samim tim one vas koče da živite srećno u sadašnjem trenutku i u skladu sa onim što jeste.

Jednostavno, Neptun će doprineti da tačno sagledate šta je u vašem životu fantazija ili iluzija, a šta realno stanje stvari, bez obzira na to da li se radi o ljubavnom polju, finansijama, karijeri.

 

Mesto gde se Neptun nađe u natalnoj karti, pokazaće nam gde smo skloni zavaravanju i gde bi trebalo da više koristimo razum, a ne osećaje. Loše integrisan Neptun (i natalno i tranzitno) traži da ga se stalno teše, a te osobe često osećaju kao da je sa njima lako manipulisati, što je posebno često kod onih sa podznakom u Ribama, zbog upijanja tuđe energije koju kasnije ne znaju kako da oslobode, ali najviše zbog slabo postavljenih granica

Bilo koja vrsta straha od budućnosti može tokom ovog tranzita zato voditi do kriza (naročito kod znaka Riba rođenih u prvoj nedelji marta). Nije dobro previše se poistovetiti sa emocijom bola, jer time ne pomažemo nikome, ali je dobro dati sebi vremena da se odboluje i da se bude tužan, jer ignorisanje problema samo stvara dodatni pritisak i teret.

Retrogradni Neptun u Ribama od 18. juna do 24. novembra 2018: Neptun tranzitira kroz svoje prirodno sedište Riba od 4. aprila 2011. godine sve do 22. novembra 2026. godine.

Neptun je transcedentalna planeta, generaciska planeta koja ostaje oko 14 godina u jednom znaku . Poslednji put je bio u Ribama od 1847. do 1861. godine. Glavne karakteristike Neptuna su duhovni poriv, bežanje u poroke, želja da sami sebe zavarate, izražena je intuicija, stvaralačka sposobnost. Neptun vlada našim višim nivoima svesti i usmerava našu duhovnu stranu.Kako je viša oktava Venere. on nam daje univerzalnu ljubav.

Sve naše zablude, razočarenja, zavaravanja, nestvarnost, iluzije oslikava Neptun. Zbog svojih viših dimenzija prestavlja san, maglu, varku i iluziju. Ovaj bog mora i njegov trozubac je emotivna čarolija, bajka, inspiracija, intuicija, more, okean, ostrvo, san, vernik, glamur, obožavanje, medicina, farmacija, mediji itd…

Neptunov retrogradni hod može da nas vrati u razna iskušenja, poroke, magiju, neverstvo, metafiziku, odlaganje, povlačenje u usamljenost, lukavstvo, zavođenje, prevare, mistike. Sa Neptunom je najbolje izabrati zlatnu  sredinu, što će nekim osobama koje imaju istaknut Neptun biti teško da urade. Mnoge laži ili nešto što je bilo tajna može izaći na videlo kroz medije u javnost. Neptun je planeta psihoanalize pa se baš preko nje može otkriti bežanje od stvarnosti. Koji su koreni fantazije, opsesije, razočarenja i zašto je neka osoba ušla u porok narkomanije, alkoholizma, kocke itd.

Da se podsetimo, Neptun u znaku Riba boravi od 5.4.2011. do 5.8.2011, od 4.2.2012. do 30.3.2025, od 23.10.2025. do 26.1.2026. godine.
Neptun je svoj na svome u Ribama (u dostojanstvu, kako kažu), pa ako ste umetnik (slikar, pisac, muzičar) ovo “kretanje unazad” vam baš prija. Ali čak i vama, dragi umetnici, nešto ili neko ometa "inspiraciju". Jednostavno, ne da se. 

Ako kojim slučajem, pokušavate da živite u stvarnom, realnom svetu, ovo prividno kretanje unazad, može zaista da umori. 
No, Neptun nije umetnost sama po sebi (to je Venera), Neptun sam po sebi nije ni mašta (to je Mesec), Neptun nije ni san (i to je Mesec). 

Neptun je iluzija, varka, zabluda, dim, magla, tanana nit koja povezuje svaki sirovi element stvarnosti i daje mu "čar", "boju", "dah nestvarnog".

Neptun je onaj/ona koji je tu, čije se prisustvo oseća, onaj/ona koga rečima ne možete da opišete, onaj/ona kojim se zavaravate, nadate; onaj zbog koga više niste ni sigurni da li ste nešto videli, rekli ili ne. Onaj zbog koga ne znate da li ste nešto sanjali ili je stvarno. Pa i onaj trenutak "nepažnje" u kom ste zalutali u pogrešnu ulicu i zapitali se "kako sam ovde stigao"?.

Neptun je i onaj čudni, iracionalni, zanos i ona slepa vera u "nešto ili nekog". Neptun je i andjeo. Neptun je i ikona (ne, to nije Venera u Ribama, jer bi to bila svaka umetnička slika), Neptun je svaka relikvija (ne, to nije Jupiter u Ribama, jer bi to bila i svaka enciklopedija). Neptun je i crkva ili hram (ne, to nije Mesec u Ribama, jer bi to bila i svaka kuća na dalekom ili usamljenom mestu pored vode). 
Neptun je i onaj osećaj "kad racio zataji" i um i srce u život ponese osećaj i uverenje da će nešto biti dobro ili loše, bez obzira kako stvari trenutno realno izgledale.


Neptun je do novembra retrogradan, i verovatno ste osetili za početak, pojačanu osetljivost kako na fizičkom, tako i na emocionalnom planu.

Povukli ste se u svoj svet i gubite motiv da se sa "svom težinom i iracionalnom brigom" koju nosite u srcu, suočavate sa okolinom koja sada ne nudi razumevanje, ili vi bar to u ovom trenutknu ne osećate. 
Sada verovatno, daleko dublje, osećate ili vidite suštinu svakodnevnice, i imate iskren osećaj da vam je intuicija naglašenija nego inače. Verovatno i bez većeg povoda, složenije "čitate" namere ljudi koji vas okružuju i čekate trenutak da se probudite iz sna, koji ostali nazivaju "stvarnost".

Ali, razočarenje i nezadovoljstvo postignutim, u onom "stvarnom" životu, sada može biti naglašeno.

Verovatno ste usamljeniji nego ikada, bez obzira kakav je vaš socijalni život. I da ste u najgušćoj masi koju nazivaju "gužva", vi ste nekako sami. 
Osećaj iskorišćenosti, zloupotrebe i gubitak sigurnosti u svakodnevnici, može vas povući, dublje, u već osetljivo dno emocija. Hroničan osećaj psihičkog umora i poremećen san su sada intenzivni. Kao i osećaj krivice i zbunjenosti.


Ako osećate da ste "prespavali" zadnjih nekoliko godina, "blago" vama. Ako ste se "izgubili" na nekoliko godina, pričekajte jesen. Ako osećate da ste žrtva od samog početka 2012.godine, niste! Ako se tako osećate, na tren se distancirajte od okoline, koja vas je "umarala" svojim destruktivnim energijama (nezadovoljstvom, kukanjem i sl.) i "iscedila vam mir". Ako u zadnje vreme imate "čudnu alergiju na hranu, osećaj mučnine" - polako. Poradite na svojim emocijama i prestanite da trpite sve one koje ne morate. 

Smanjite unošenje toksina (cigarete, alkohol, lekovi...), pijte više vode, i sklonite se u miran, unutrašnji "usamljenički svet" . Čvrsto zatvorite vrata i nedajte pristup (naročito onima koji bi sada da vam "uzmu dah nade i optimizma" ili "obrišu BOJE u svakodnevnici" i učine je sivom i tupom).

“Neptun predstavlja operu, balet, slikarstvo, umetnost, ali čovek - Homo sapiens, često nije na Neptunovoj talasnoj dužini, pa ako živi prizemno, kao većina ljudi, njegov upliv će doživeti na potpuno nov način: veru će zameniti bezna|em, uzvišenu lepotu porokom, operu alkoholizmom, a ponekad i drogom.
Neptun predstavlja naše astralno telo, paralelni univerzum, Božansko i demonsko, a šta će nas stići - naš je lični, najčešće nesvesni izbor.
On vlada morima i okeanima, jer Neptun je Posejdon, antički grčki Bog sa trozupcem u rukama, pa koliko predstavlja našeg anđela čuvara, isto tako može predstavljati i zle duhove.
Neptun predstavlja i lopove, od onih najobičnijih pa do trgovaca ljudskim dušama. Položaj ove planete u ličnom horoskopu nam govori gde će se lopov pojaviti. Ako se Neptun nalazi u četvrtom polju, provalnik će nam obiti stan ili kuću, u trećem polju će nam ukrasti auto, u drugom polju novac, a u slučaju da se Neptun nalazi u šestom polju bićemo pokradeni na radnom mestu. Neptun upravlja i naftom, otrovima, insektima, bakterijama i virusima, kao i maglom, bez obzira da li se ona nalazi na autoputu ili u - našoj duši.
Od univerzalne istine do obmane i samoobmane nas deli tako malo, a ljubomora, sujeta i zavist ne dozvoljavaju našoj Božanskoj intuiciji da se sjedini sa Neptunovim alfa-talasima.
Neptun je planeta ideala, ali i iluzija, obmana. Ali kako prepoznati ideal zbog koga živimo, radimo, stvaramo, žrtvujemo se, jednom rečju dajemo sebe, od iluzije, laži, obmane? A Neptun nam, poput magle ne da da vidimo, da razlučimo istinu od laži, ljubav od zanesenosti i sna i intuiciju od samoobmane.
Kao što vlada morima i okeanima iznad kojih se izdiže poneko maleno ostrvce, Neptun isto tako vlada i našim kolektivnim nesvesnim, iznad koga se izdiže maleni ego. Do najjačih spoznaja dolazimo u snu ili polusnu, onda kada se nalazimo u Neptunovom carstvu. Njegova intuicija, nadahnuće i inspiracija su Božiji dar, pa je zato Neptun istaknut u horoskopima umetnika, slikara i duhovnih ljudi. Njegova ljubav je univerzalna i svuda prisutna: u operi, crkvi, na ušću dveju reka gde se dvoje mladih vole, poput Save i Dunava…
Ali malo ljudi je spremno za ljubav, praštanje, malo ljudi veruje u ideale, pa se zato Neptunov blagoslov polako pretvara u prokletstvo. A ludilo, haos, alkohol, droge, apatija i beznađe zamenjuju duhovne vrednosti, a kako su senzibilitet I nežnost uvek Neptunove osobine, dobro se neprimetno pretvara u zlo. Umetnici sve više piju, a rokenrol i droga su oduvek išli zajedno, kao "stil života". Pilule, alkohol i droga su uvek beg od stvarnosti i realnosti, beg od života koji mora da se živi, ma kako surov bio. A šta je Neptun drugo nego beg od realnosti i ovozemaljskog života u neki drugi svet? Svet fantazije i mašte, čarobni svet umetnosti, lepote, slika, opera, baleta… Ili onaj drugi, lažni svet alkohola, droge, haosa, bezna|a, ludila, čiji je put obično put bez povratka. Mudri ljudi se nikada ne igraju sa Uranom, Neptunom i Plutonom. "Oprez je majka mudrosti" pa se čuvajte Neptuna da vas ne opčini, jer će posle biti kasno…”